Informatii si articole
Note si arome
Parfumurile sunt formate din diferite esente, acestea numindu-se note.
Note de top
Ofera prima impresie a unui parfum, odata ce a fost aplicat pe piele.
Ele sunt arome usoare, care se evapora rapid, in 5-20 minute.
Note de mijloc (inima)
Numite si "note inima", ele formeaza corpul amestecului. Pot fi evidente chiar de la inceput, dar de obicei dureza 10-30 de minute pana ce se dezvolta deplin pe piele.
Apar dupa ce parfumul s-a amestecat cu chimia unica a pielii tale.
Ele sunt notele care clasifica parfumul intr-o anumita familie (floral, oriental, lemnos, etc...)
Note de baza (fond)
Sunt cele cu greutatea moleculara cea mai mare, fiind importante ca si fixatori - incetininesc rata de evaporare a notelor usoare. Dureaza cel mai mult, fiind expresia finala a parfumului.
Componentele parfumului sunt asezate in ordine, de la varf spre baza, dupa volatilitate, de la cele usoare la cele grele, putin volatile.
Notele de top pot fi citrice, note verzi volatile, fructe sau aldehide. In buchetul de note de mijloc apar esentele de flori.
Iar pentru baza, notele lemnoase: paciuli, muschi de stejar, cedru, santal.
Un parfum nu trebuie sa se imparta in trei stagii. Daca este bine echilibrat, schimbarile din timpul procesului de evaporare nu sunt sesizabile.
Parfumul care nu are traditionalele note de varf, mijloc si baza se numeste "liniar".
Arome
Uleiurile aromatice sunt obtinute din diferite surse:
- flori, rasini, lemn : trandafir, iasomie, violeta, ylang-ylang, portocal, pin, smirna, lichen, chihlimbar, santal, cedru, ienupar ...
- fructe, frunze, radacini : vanilie, paciuli, iris, portocala, lamaie, cuscus, ghimbir, levantica, violeta, salvie, rozmarin ...
- animale : casalot, castor, mosc, faguri de albine ...
- sintetice : aldehide, eteri, cetone, alcooluri. Se obtin arome de: martipan, rosii, scortisoara, menta, capsuni, grepfrut, cimbru, coriandru, liliac, para, caisa, mar, ananas ...
|
|